نام:
ايميل:
سايت:
   
متن پيام :
حداکثر 2000 حرف
كد امنيتي:
  
  
 

تبديل يك هشتم به يك نهم

حضرت امير عليه السلام بر منبر خطبه مى خواند، مردى از آن حضرت عليه السلام پرسيد؛ شخصى وفات كرده و زنى و پدر و مادرى و دو دختر از خود بر جاى نهاده ، سهم زن چقدر مى شود؟
<\/h2>

حضرت فرمود: يك هشتم او به يك نهم مبدل گرديد. و اين مساءله به مساءله منبريه شهرت يافت .
(سروى ) در بيان تبديل يك هشتم به يك نهم مى گويد: سهم پدر و مادر، يك سوم است و سهم دو دختر دو سوم و سهم زن يك هشتم . و روشن است كه در اين صورت فرض مساءله از واحد صحيح زيادتر بوده ، بنابراين مخرج از روى 27 تقسيم مى گردد و به ترتيب 3 از 27 براى زن ، و 16 از 27 براى دو دختر و 8 از 27 براى پدر و مادر بطور مساوى

پاورقي<\/h2>
مناقب ، سروى ، ج 2، ص 268
توضيح : چون فرض مساءله 8/1 از واحد صحيح زيادتر شده پس از هر سهمى به نسبت كاسته گرديده و مخرج از روى 27 تقسيم شده ، و در نتيجه سهم زن 72/1 از 8/1 كم شده وبه 9/1 تبديل يافته و سهم پدر و مادر 27/1 و سهم دو دختر 27/2 كم شده و به ترتيب به 27/8 و 27/16 مبدل شده اند (مترجم )
و روشن است كه پاسخ مساءله طبق عقيده عامه داده شده بر مبناى عول يعنى زيادى سهام از اصل تركه و وارد ساختن نقص بر تمام ورثه ) . و چون عول در مذهب شيعه صحيح نيست از اين جهت ابن شهر آشوب در ذيل روايت گفته كه پاسخ آن حضرت يا بطور استفهام بوده نه حكمى جزمى ، يا بنا به گفته خلفاى سابق بوده از جهت تقيه . و يا اينكه سائل ، پاسخ مساءله را طبق راى كسانى خواسته كه قائل به عول بوده اند.